· 

Psychologie Achter Paaldansen: Waarom voel jij je sterker na een paaldansles?

Weet je het nog? Je liep voor het eerst een paaldansstudio binnen. Misschien voelde je je een beetje onzeker, je keek om je heen naar de hoge palen en vroeg je af of dit wel echt zo’n goed idee was. Spoiler alert: dat was het zeker.

 

De eerste keer dat je een draai om de paal maakte, leek het alsof je hersenen even kortsluiting kregen. Je vroeg je af: “Wat doe ik hier? Waarom draai ik in cirkels?” Maar tegen het einde van die eerste les, terwijl je bezweet en misschien een beetje verward de studio verlaat, voel je iets opborrelen.

 

Niet alleen spierpijn, maar ook... zelfvertrouwen. En dat is precies waar ik het met je over wil hebben in deze blog.

Wat gebeurt er met je brein na een paaldansles
Wat gebeurt er met je brein na een paaldansles

Wat gebeurt er in je hoofd tijdens een paaldansles?

Bij elke nieuwe vaardigheid die je leert, van gitaarspelen tot paaldansen, creëert je hersens nieuwe verbindingen. Hetzelfde geldt voor de eerste keer dat je die ingewikkelde polespin probeert. Fascinerend he?

 

In plaats van alleen fysiek bezig te zijn, is paaldansen ook een mentale workout. Je daagt jezelf uit, en wat denk je? Dit geeft je een boost die dieper gaat dan alleen het fysieke!

Je krijgt zelfvertrouwen door vallen (en weer opstaan) !

Er is iets magisch aan het overwinnen van je angsten. Denk eens terug aan die keer dat je bijna viel tijdens een moeilijke move. Het moment waarop je dacht: "Nou, dit was mijn laatste dag op aarde" of "Van alle sporten die ik kon kiezen kies ik een sport waarbij ik blauwe plekken krijg", om vervolgens toch op je voeten te landen – met misschien een akward glimlach op je gezicht. Dit is het moment waarop je hersens een mentale high-five geven (YOU GO GIRL!).

 

Elke keer dat je iets probeert, zelfs al val je, leer je dat je sterker bent dan je dacht. En dat gevoel neem je mee naar huis.

Dopamine tijdens paaldansen
Dopamine tijdens het paaldansen is toch beter dan wekelijks bij een verslavingskliniek zitten

Het geheim zit in dopamine

Wat je misschien niet weet, is dat paaldansen je hersens traint om blij te worden. Elke keer als je een nieuwe trick onder de knie krijgt, zelfs een simpele spin, komt er dopamine vrij.  Dit is het “gelukshormoon” dat je een gevoel van voldoening geeft.

 

In feite krijg je een kleine beloning in je brein elke keer dat je iets nieuws leert. En ja, die dopamine komt ook vrij als je eindelijk je eerste "helicopter" lukt zonder eruit te zien als een gestrande walvis.

Jij bent de baas over de paaldanstricks die jij doet!

Sportief paaldansen is een opeenvolging van paaldanstricks. Denk maar aan al die krachtige houdingen die je aanneemt – van een strakke “superman” tot een trotse “shoulder mount”. Deze krachtige poses geven je niet alleen fysieke kracht, maar geven ook een seintje aan je brein dat jij hier de baas in bent.  

 

Zelfs als je in het begin nog worstelt om die grip vast te houden, leert je brein snel dat je in staat bent om jezelf te beheersen en te domineren – niet alleen in de les, maar ook in je dagelijkse leven.  

Paaldansen als community
Paaldansen is ook een sociale activiteit

De kracht van een inspirerende Paaldans Community

Vergeet niet dat paaldanslessen vaak een community-feel geeft. In plaats van competitief bezig te zijn, draait het vaak om elkaar aan te moedigen. Je zult merken dat er altijd wel iemand is die je een high-five geeft of roept dat je lekker bezig bent als je die ene paaldanstrick eindelijk onder de knie hebt.

 

Dit gevoel van saamhorigheid versterkt je zelfvertrouwen, omdat je niet alleen werkt aan je eigen doelen, maar ook onderdeel bent van een inspirerende paaldans- community.

Resultaat van je paaldansreis.....

Na een paar maanden paaldansen loop je misschien nog steeds met een spierpijn waar je niet om hebt gevraagd, maar er is iets veranderd. Je voelt je sterker, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Het draait niet alleen om het leren van nieuwe tricks; het gaat om het doorbreken van mentale blokkades en de ontdekking dat je veel meer kunt dan je dacht!

 

En als je de volgende keer weer die paal omhelst (letterlijk en figuurlijk), doe je dat met een glimlach en de wetenschap dat jij de baas bent. Dus, als je je ooit afvraagt waarom je je na een paaldansles zoveel krachtiger voelt – het ligt niet alleen aan die zere spieren. Je hebt je geest getraind om sterker, moediger en zelfverzekerder te zijn.

 

En dat is precies waarom paaldansen zoveel meer is dan alleen een workout! Ook graag paalsport proberen? Bekijk het lesaanbod in jouw regio of bekijk hier de paaldanslessen voor beginners in Zoetermeer!

Reactie schrijven

Commentaren: 0